Dünya Disleksi Farkındalık Haftası (01-08 Ekim)

03.10.2024 10

Dünya Disleksi Farkındalık Haftası (01-08 Ekim) kapsamında okul panosu hazırladık. Panomuzu hazırlayan öğretmenlerimize teşekkür ediyoruz.

DİSLEKSİ NEDİR?

Disleksi, ilk kez İngiliz Doktor W.P Morgen tarafından 1896 yılında tanımlanmıştır. Morgen’a göre Disleksi Doğuştan kelime körlüğüdür. İlk olarak yapılan bu tanımlamadan sonra günümüze kadar birçok disleksi tanımı yapılmıştır. Avrupa Disleksi Derneğine göre disleksi tanımı “Disleksi; okuma, heceleme ve yazma becerilerini edinmede nörolojik kökenli bir farklılıktır.” Disleksi, zeka düzeyi “normal veya normal üstü” olan,”okuma hızı, okuma kalitesi, okumayı öğrenme hızı, okuduğunu anlama- anlatma becerisi” yaşıtlarına ve zekasına kıyasla; beklenenin altında olan okuma bozukluğunun genel adıdır. Disleksi çok yaygın görülen bir öğrenme bozukluğudur.Özellikle okuma, yazma, konuşma, akıl yürütme, dinleme gibi alanlarda sorun yaşandığında dikkat çeker.0-6 yaş arasında tanı konulabilir. Tıbbı tanılamalarda öğrenme güçlüğü tanısı içinde ele alınmaktadır.

Detaylı bilgi için tıklayınız.